
Θέλω το παιδί μου να είναι ευτυχισμένο:
‘’Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.’’
Νίκος Καζαντζάκης
Είναι αλήθεια πως ο κάθε άνθρωπος δίνει το δικό προσωπικό νόημα σε αυτό, που για εκείνον συνιστά η ευτυχία. Για κάποιον μπορεί η ευτυχία να αποτελεί μικρές στιγμές μέσα στο χρόνο, για άλλον αναμνήσεις, για κάποιον τρίτο μια ολόκληρη ζωή.
Αν γινόταν μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τι σημαίνει ένα ευτυχισμένο παιδί, αυτό θα συνοψιζόταν στο νόημα των παρακάτω προτάσεων:
Ευτυχισμένα παιδιά σημαίνει….
Παιδιά, που τους δίνονται ευκαιρίες να ανακαλύψουν τις δεξιότητές τους.
Παιδιά, που έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν το δικό τους ξεχωριστό εαυτό και αισθάνονται αποδεκτά γι’ αυτόν. Κάνουν αυτό που επιθυμούν, και δε μπερδεύονται ή πιέζονται από τις προσδοκίες, που έχουν οι γονείς τους για εκείνα.
Παιδιά, των οποίων τα συναισθήματα καθρεφτίζονται, επισημαίνονται και ακούγονται με κατανόηση και προσοχή. Παιδιά, που όταν θυμώνουν οι γονείς τους δεν απαντούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά προσπαθούν να καταλάβουν τον θυμό τους.
Παιδιά, των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί ένα ήρεμο και ασφαλές καταφύγιο από τη δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητά τους και δεν κατακλύζεται από τρομακτικές φωνές, απειλές, φόβο και τιμωρίες.
Παιδιά, που διαθέτουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς τους και καθώς μεγαλώνουν ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους, η αυτοεκτίμησή τους και δημιουργείται μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους.
Παιδιά, που κατέχουν ξεχωριστή θέση και σημασία στη ζωή των γονιών τους και επικοινωνούν μαζί τους μέσω του παιχνιδιού.
Παιδιά, που δεν αποτελούν αποδέκτες των συγκρούσεων, που έχουν οι γονείς τους.
Παιδιά, που μπορούν να παίζουν ελεύθερα, να πασαλείβονται με χρώματα, παιχνίδια και υλικά.
Παιδιά, που επιλέγουν, λαμβάνουν πρωτοβουλίες, αυτονομούνται και είναι σίγουρα πως όταν επιστρέφουν είναι κάποιος εκεί να τους περιμένει.
Παιδιά, που τους προσφέρεται αυθόρμητα αγάπη, φροντίδα, στοργή και τρυφερότητα.
Παιδιά, που μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι, το βίωμα, τις συμφωνίες και τη συστηματική επισήμανση των αποτελεσμάτων των πράξεών τους και όχι μέσα από το φόβο.
Τέλος, η ύπαρξη ευτυχισμένων και χαρούμενων παιδιών προϋποθέτει ευτυχισμένους γονείς. Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν, μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να συμπεριφέρονται μιμούμενα τους γονείς τους σε μεγάλο βαθμό. Συνεπώς, είναι σημαντικό πρώτα οι γονείς τους να είναι χαρούμενοι και να φροντίζουν τον εαυτό τους.
Συμβουλευτική γονέων, παιδιών και εφήβων:
Η συμβουλευτική γονέων έχει ως στόχο οι γονείς να εκφράσουν, να αναγνωρίσουν και να ακούσουν, καθώς αφηγούνται την οικογενειακή τους ζωή, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αναφορικά με τη σχέση τους με τα παιδιά τους όσο και με τη μεταξύ τους σχέση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι γονείς έρχονται σε επαφή με αποτελεσματικότερους τρόπους επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης, συνεργασίας, έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων εντός του οικογενειακού πλαισίου. Ακόμα, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να νοηματοδοτήσουν με εναλλακτικούς τρόπους καταστάσεις από την οικογενειακή τους ζωή, γεγονός που την κάνει πιο ευχάριστη. Τέλος, βρίσκουν απαντήσεις σε σχέση με ερωτήματα, που άπτονται του γονεϊκού τους ρόλου.
Τα παιδιά και οι έφηβοι με τη σειρά τους, βρίσκουν ένα περιβάλλον αποδοχής και ασφάλειας, όπου μπορούν να παίξουν, να εκφράσουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις τους και τη δημιουργικότητά τους. Ως ανταπόκριση λαμβάνουν προσοχή, ενδιαφέρον και μια προσπάθεια κατανόησής τους, έξω από το οικογενειακό περιβάλλον, που μπορεί να τους δυσκολεύει. Μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα τα αισθήματά τους και έχουν την ευκαιρία να δώσουν ένα διαφορετικό νόημα στο γονεϊκό ρόλο, από αυτόν που έχουν συνηθίσει. Βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Λαμβάνουν μια διαφορετική θετική εικόνα για τον εαυτό τους. Στο τέλος της ημέρας, μεταφέρουν όλη την πολύτιμη γνώση, που έχουν αποκτήσει, στο οικογενειακό περιβάλλον συμβάλλοντας ενεργά με το δικό τους τρόπο στη βελτίωση του οικογενειακού πλαισίου.